Abstracts fra Viden om aldring. Dansk Gerontologisk Tidsskrift
- Tidsskrifter fra 2001, årgang 17
- Tidsskrifter fra 2002, årgang 18
- Tidsskrifter fra 2003, årgang 19
- Tidsskrifter fra 2004, årgang 20
- Tidsskrifter fra 2005, årgang 21
- Tidsskrifter fra 2006, årgang 22
- Tidsskrifter fra 2007, årgang 23
- Tidsskrifter fra 2008, årgang 24
- Tidsskrifter fra 2009, årgang 25
- Tidsskrifter fra 2010, årgang 26
- Tidsskrifter fra 2011, årgang 27
- Tidsskrifter fra 2012, årgang 28
- Tidsskrifter fra 2013, årgang 29
- Tidsskrifter fra 2014, årgang 30
- Tidsskrifter fra 2015, årgang 31
- Tidsskrifter fra 2016, årgang 32
- Tidsskrifter fra 2017, årgang 33
- Tidsskrifter fra 2018, årgang 34
- Tidsskrifter fra 2019, årgang 35
- Tidsskrifter fra 2020, årgang 36
- Tidsskrifter fra 2021, årgang 37
- Tidsskrifter fra 2022, årgang 38
- Tidsskrifter fra 2023, årgang 39
- Tidsskrifter fra 2024, årgang 40
Artikler fra tidsskrift nr. 2, 2024
2024, artikler i tidsskrift nr. 2
Viden om Aldring – men hvad er aldring egentlig?
Morten Bjørner: Viden om Aldring – men hvad er aldring egentlig?
Viden om aldring – nr. 2 – årgang 40 – side 3
Til dette nummer har vi spurgt efter bidrag med ’filosofiske perspektiver på aldring’, og resultatet er blevet en bred og spændende samling artikler. Redaktørens introduktion til dette nummer.
202421
Læs hele artiklen på skærmen eller download som pdf-fil.
FAGFÆLLEBEDØMT ARTIKEL
Artful Ageing – sans for de små aldringserfaringer
Jon Dag Rasmussen og Tine Fristrup: Artful Ageing – sans for de små aldringserfaringer.
Viden om aldring – nr. 2 – årgang 40 – side 4 – 9
Denne artikel præsenterer forfatternes arbejde med at udvikle en ny aldringsfilosofisk praksis, som modvægt og kritisk alternativ til de paradigmatiske ideer om ’succesfuld’, ’aktiv’ og ’sund aldring’, der former professionelle forståelser af legitime og ’rigtige’ måder at ældes og blive gammel på. Inspireret af bl.a. Erin Mannings filosofiske tænkning argumenterer artiklen i stedet for et ’artful ageingperspektiv’, som inkluderer en både rumlig (sociomaterielt orienteret) og rummelig (inkluderende, forståelsesparat og pluralistisk) aldringspraksis. Artful Ageing sætter således fokus på ’de små aldringserfaringer’, der nærer hverdagslivet og tilværelsen for aldrende mennesker, og som i omsorgs- og plejepraksis kan understøttes både gennem tildragelsen af et ’artful’ perspektiv og konkret gennem kunstneriske praksisser, herunder ’emancipatorisk design’.
202422
Læs hele artiklen på skærmen eller download som pdf-fil.
Når de ældste afrunder livet gennem hverdagens rutiner
Stine Grønbæk Jensen: Når de ældste afrunder livet gennem hverdagens rutiner.
Viden om aldring – nr. 2 – årgang 40 – side 10 – 14
Hvordan håndterer den ældste generation den sene alderdom og døden? I en tid, hvor velfærdsstatens indsatser målrettet de ældste især handler om forebyggelse og behandling, som forlænger livet, har antropolog Stine Grønbæk Jensen i stedet udforsket de eksistentielle sider af livets uundgå- elige afslutning. På baggrund af en antropologisk undersøgelse af kvinder og mænd, som nærmer sig eller har rundet de 90 år, sætter hun fokus på, hvorfor de er så stilfærdige i deres omgang med livets afslutning, og hvordan deres forberedelse på døden ofte er vævet ind i hverdagens stille rutiner.
Projektet var del af et tværvidenskabeligt forskningsprojekt hos Dansk Cen- ter for Aldringsforskning på Syddansk Universitet, støttet af VELUX FONDEN og Fonden Ensomme Gamles Værn.
202423
Læs hele artiklen på skærmen eller download som pdf-fil.
Aldringens fænomenologi
Søren Harnow Klausen: Aldringens fænomenologi.
Viden om aldring – nr. 2 – årgang 40 – side 15 – 21
Artiklen præsenterer en fænomenologisk analyse af aldring, inspireret af især Marcel Prousts sidste bind af På sporet efter den tabte tid. Analysen gør op med den udbredte idé om, at fænomenologi alene beskæftiger sig med oplevelser, og beskriver aldring som et komplekst fænomen, der omfatter både subjektive og objektive elementer. I den fænomenologiske forståelse har aldring mange forskellige udtryk og behøver hverken at indebære tab eller forfald eller være forbundet med en særlig visdom eller modenhed. Fælles for aldringens forskellige udtryk er derimod et element af forstyrrelse og uoverensstemmelse mellem selvoplevelse, andres oplevelse af den aldrende, og ofte også de biologiske, sociale og psykologiske forandringer, som den aldrende undergår.
202424
Læs hele artiklen på skærmen eller download som pdf-fil.
At se sig selv – om spejling og aldring
Michael Christian Andersen: At se sig selv – om spejling og aldring.
Viden om aldring – nr. 2 – årgang 40 – side 22 – 25
Med afsæt i blandt andet psykoanalysen og dekonstruktivismen diskuterer artiklen, hvordan vi kan forholde os til genkendelsen af vores forældres fysiske kendetegn i vores egen aldrende krop. Lacans begreb om et ’spejlstadie’ har haft stor indflydelse i forhold til beskrivelsen af børns udvikling af et selv, og den amerikanske akademiker Kathleen Woodwards har senere videreudviklet ideen og introduceret et begreb om et ’andet spejlstadie’. Sidstnævnte begreb beskriver, hvad der sker med selvforståelsen hos mennesker senere i livet, når ens spejlbillede ikke svarer til ens indre selvfølelse i et aldersperspektiv. I denne artikel kompliceres dette dog yderligere – for hvad sker der, når vores forældre pludselig dukker op i spejlet?
202425
Læs hele artiklen på skærmen eller download som pdf-fil.
Alderismens udtryk og konsekvenser
Aske Juul Lassen: Alderismens udtryk og konsekvenser
Viden om aldring – nr. 2 – årgang 40 – side 26 – 29
Alderisme er en indgroet del af vores kultur med mange udtryk og konsekvenser. Artiklen viser, hvordan fødselsdage og de små dagligdags hensyn i bussen også er en del af den kultur, og diskuterer ligheder og forskelle mellem alderisme, racisme og sexisme. Et hovedargument er, at alder er en god måleenhed til at bygge velfærdssystemer, men at vi mangler blik for, at vi også kommer til at gøre alder til en kategori, en identitet og en følelse, og at den måde at bruge alder på har en række uheldige implikationer. Artiklen udspringer af forskningsprojektet Alderisme – en kvalitativ undersøgelse af alderens rolle i samfundet, som også er formidlet i bogen Alderisme og alderskult – når alderen bliver et problem (Lassen, 2024).
202426
Læs hele artiklen på skærmen eller download som pdf-fil.
Biologiske og sociokulturelle mønstre i alderdommen
Suresh Rattan: Biologiske og sociokulturelle mønstre i alderdommen.
Viden om aldring – nr. 2 – årgang 40 – side 30 – 31
En kommentar til Rubya Mehdis bog ’Understanding Gender and Diversity in Europe: Experiences of Migrant Single Mothers in Denmark’.
Kommentaren er oversat fra engelsk af Christine E. Swane. Rubya Mehdis forskning er gennemført med støtte fra Fonden Ensomme Gamles Værn.
202427
Læs hele artiklen på skærmen eller download som pdf-fil.
Bagsiden: Nordisk Gerontologisk Samarbejde gennem 50 år
gennem 50 år.
Viden om aldring – nr. 2 – årgang 40 – side 32
I juni i år dannede Karolinska Institutet i Stockholm rammen om den 27. Nordiske Gerontologiske Kongres. Bestyrelsen fra Dansk Gerontologisk Selskab var godt repræsenteret med seks deltagere blandt de mere end 800 andre.
202428
Læs hele artiklen på skærmen eller download som pdf-fil.