Abstracts fra Tidsskriftet Gerontologi

Artikler fra tidsskrift nr. 2, 2006

 

2006, artikler i tidsskrift nr. 2

 

Søvn og søvnforstyrrelser hos ældre
Poul Jennum: Søvn og søvnforstyrrelser hos ældre.
Gerontologi – nr. 2 – årgang 22 – side 4 – 7

Søvnforstyrrelser hos ældre er særdeles hyppigt forekommende. Mange af disse skyldes aldersbetingede fysiologiske forandringer, uhensigtsmæssig søvnadfærd,døgnrytmeforstyrrelser, herunder uhensigtsmæssig livsstil. Der forekommer imidlertid også en række primære søvnsygdomme, der påvirker den normale søvn. Mest kendt er søvnapnø og rastløse ben. Yderligere kan medicinske, neurologiske og psykiatriske sygdomme samt lægemidler påvirke søvnkvaliteten og dagfunktionen.
200621
Læs hele artiklen på skærmen eller download som pdf-fil

 

Hjerneøkonomi og seniorressourcer
Henning Kirk: Hjerneøkonomi og seniorressourcer.
Gerontologi – nr. 2 – årgang 22 – side 8 – 12

Forfatteren introducerer i denne artikel begrebet hjerneøkonomi som et forsøg på at give en biologisk og psykologisk forklaring på to af gerontologiens ”plufænomener” – erfaring og visdom. Begrebet blev lanceret i hans nyeste bog Huskebogen, der udkom i oktober 2005. Temaet om hjernens aldring opfølges hermed efter den forrige bog Hjernen bag erfaring, (2004) hvor han anlagde en gerontologisk vinkel på den nye hjerneforskning.
200622
Læs hele artiklen på skærmen eller download som pdf-fil

 

Skaldethed hos mænd
Helle Rexbye: Skaldethed hos mænd.
Gerontologi – nr. 2 – årgang 22 – side 12 – 15

Hårtab og udtynding af håret er en naturlig del af aldringsprocessen. Denne artikel handler om den hyppigste form for aldersbetinget hårtab: androgenetisk alopecia – mandlig skaldethed, som berører hovedparten af ældre mænd. I hvor høj grad er denne type skaldethed genetisk bestemt hos ældre mænd, og i hvor høj grad kan skaldethed påvirke en mands aldersmæssige fremtoning?
200623 
Læs hele artiklen på skærmen eller download som pdf-fil

 

Din status m.h.t. login: